Ingen nyhet att akutsjukvården inte fungerar
Två månader sedan: DN publicerar en artikelserie om den svenska vården. De flesta artiklarna handlar om problem. Jag ringer den ansvariga journalisten och frågar om hon inte vill skriva om hur man från Piteå i norr till Malmö i söder nu utbildar akutläkare, men att få verkar veta vad en akutläkare är. Att patienter skickas hem trots att de är allvarligt sjuka, att väntetiderna är långa och att etiska principer åsidosätts ses mer som enskilda händelser än systemfel. Jag försöker berätta för journalisten att vi akutläkare står för en kompetens och en helhetssyn som i dagsläget inte finns på svenska akutmottagningar. Hon tvekar. Jag framhärdar, men får svaret:
– Jag kan inte riktigt se något nyhetsvärde i att det fungerar dåligt på akuten.
Inte ens socialstyrelsen, som godkänt specialiteten, verkar veta vad som skiljer akutläkare från övriga specialister. I dokumentet Väntetider vid sjukhusbundna akutmottagningar skriver de:
Som ett sätt att komma tillrätta med bemanningen och tillgången på läkarkompetens vid akutmottagningarna tillkom 2006 en särskild s.k. randutbildning för läkare inom akutsjukvård. Detta har resulterat i att det i dag finns särskilda akutläkartjänster vid en del akutmottagningar i landet. Socialstyrelsens enkät visar att akutläkare finns i 12 landsting vid 21 akutmottagningar.
Randutbildning? Socialstyrelsen har själv godkänt akutsjukvård som en tilläggsspecialitet 2006.