Hur jag hamnade här och varför jag vill ligga lite lågt
Tanken att börja läsa till sjuksköterska kom förstås inte ur ingenstans. Den var ett resultat av en process som började när jag läste 7,5 hp handledning i verksamhetsförlagd utbildning vid Örebro universitet. Alla ST-läkare ska gå en handledarutbildning. Jag hade inte riktigt gjort det, utan använde intyget från en annan kurs om pedagogik för att få min specialistutbildning godkänd. Visst erbjöds jag att gå en handledarutbildning, men när jag tittade på programmet för de tre dagarna kändes det som att jag kunde använda den arbetstiden till något bättre. När jag några år senare slösurfade på distansutbildningar tänkte jag att den här kursen i Örebro skulle passa mig.
Det var en mycket givande kurs, framför allt de få träffar vi hade. Jag imponerades av hur allvarligt sjuksköterskor, arbetsterapeuter och biomedicinska analytiker tog på de dubbla uppgifterna som handledare: att vägleda någon in i yrket och att stå som garant för att studenten faktiskt har den kompetens som krävs. Diskussionerna om hur man underkänner någon på en placering förvånade mig. Att teoretiskt kunniga studenter som inte behärskade korrekt bemötande eller kommunikation skulle underkännas på en placering var så självklart. Även fast det innebar att de inte skulle kunna flyttas upp till nästa termin.
Att vara ensam läkare i en grupp med andra professioner är lite speciellt. Alla var vana att arbeta i team och diskussionerna utmynnade ofta i historier om hur sjuksköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnaster varit överens om en plan, som läkaren omkullkastade utan att ens förstå att den hade funnits. Mina studiekamrater tittade urskuldande på mig när de uttryckte sin vanmakt.
Nästa kurs jag läste var 7,5 hp patientsäkerhet vid universitetet i Jönköping. Majoriteten av kursdeltagarna var sjuksköterskor och jag var återigen ensam läkare. Även här insåg jag hur många sjuksköterskor förkovrade sig på sin fritid, med begränsat stöd av arbetsgivaren. Men framför allt imponerades jag över det ansvar man var villig att ta för den övergripande patientsäkerheten (ett ämne som i sig faktiskt ingår i grundutbildningen för sjuksköterskor). Flera kursdeltagare lyfte i sina redovisningar fram patientsäkerhetsproblem i akutsjukvården. Jag har alltid hävdat att det varit sjuksköterskorna som hållit ihop akutmottagningarna och förhindrat de värsta katastroferna under alla de år läkarna bara varit gästspelare där. Nu fick jag lära mig att många inte bara har den erfarenhet som krävs utan faktiskt också goda teoretiska kunskaper om patientsäkerhet.
När jag letade sommarkurser hittade jag Medicin och Makt, vid Uppsala Universitet. Att gå kursen var en traumatisk upplevelse. Utgångspunten var att läkarnas makt, i samhället och över patienter, var destruktiv och ett problem. Vi var många inskrivna på kursen, en brokig samling av människor där vissa hade inriktning mot historia och idéhistoria och andra arbetade inom vården. Det var inga fysiska träffar, men jag kom inte i kontakt med någon annan läkare i alla fall. (Jag ska erkänna att jag ännu inte lämnat in slutuppgiften för den här kursen, mycket för att jag har svårt för att referera till vetenskapliga arbeten som i mina ögon är resonemang. Men jag ska ta tag i det nu när jag får mera tid.)
De här tre kurserna fick mig att se min, läkarens, profession och den medicinska vetenskapen ur ett nytt perspektiv. Visst är det plågsamt att se sina brister, men jag är övertygad om att utveckling sker när man rör sig ut ur sin bekvämlighetszon. Jag vet inte hur jag kom på att jag skulle söka sjuksköterskeprogrammet, men när tanken väl slagit mig kändes det självklart. Och när jag fick beskedet att jag kommit in, blev jag genuint glad. Den glädjen har hållit i sig de här första veckorna av första terminen. Jag fascineras och imponeras av mina studiekamrater, samtidigt som jag inspireras av mina lärare. Det är bra för mig.
Innan jag sökte programmet diskuterade jag med ett fåtal vänner som själva är sjuksköterskor eller läkare. När jag väl kommit in var jag mer eller mindre tvungen att utvidga den kretsen. Jag kom fram till att det skulle vara omöjligt att inte berätta för lärare och handledare under utbildningen att jag är läkare och beslutade mig för att ”komma ut” genom min blogg. Sedan dess har jag fått en otrolig uppbackning inte bara på sociala media, utan även av sjuksköterskor i min omgivning. Men att göra mig själv till talesperson för sjuksköterskor eller för omvårdnad skulle förstärka den maktobalans som jag själv är kritisk till.
Min officiella roll har alltid varit som företrädare eller representant för akutläkare i Sverige. Det har varit, och är fortfarande, en hård kamp som jag inte på något sätt har lämnat. Därför har jag tackat nej till att vara med i intervjuer eller att blogga för någon annan än mig själv.
och därför ville jag inte vara med i Läkartidningen. Men nu möts jag ändå av min bild där och plötsligt är det här ute bland en större grupp läkare än den begränsade skara som följer min blogg. Nåväl, det betyder väl att det är hög tid att ringa min brorsa narkosläkaren och berätta om det här med syrreutbildningen.
Hej
Tack för att du delar med dig av dina nya erfarenheter från sjuksköterskeutbildningen.
Det är både roligt och intressant att läsa. Jag ska absolut följa din blogg till din examen.
Jag fastnade dock på en ord i ditt sista inlägg och det kan tyckas smått. Men kalla inte sjuksköterskeutbildningen för syrreutbildning.
Jag vet att det kan vara ett känsligt ämne men jag är bara syster till min bror.
Tack ännu en gång för en mkt intressant och spännande blogg. Rekommenderar den till alla sjuksköterskor och läkare.
Hej och tack! Jag brukar aldrig kalla sjuksköterskeutbildningen för ”syrreutbildningen”. I inlägget är det ju just när jag ringer till min ”brorsa” jag använder det begreppet.
Intressanta tankar. Lycka till med studierna, det kommer att bli berikande. Jag går den andra vägen, läser medicin efter ett antal år som sjuksköterska.
Lycka till i dina nya studier! Du kommer bli en dröm-läkare med både medicinska och omvårdnadsmässiga vetenskaper i din kunskapsbank! ❤
Jag är väldigt imponerad av dina blogginlägg och viljan att hela tiden vilja utvecklas. Jag tror att sjuksköterskeutbildningen kommer göra dig till en bättre läkare, mer ödmjuk. Jag läser själv till sska, sista terminen i Malmö och är i Spanien på VFU. Här mötet jag nåt helt annat än vad jag har gjort i Sverige och är så glad för att vi i Sverige har en holistisk syn på människan. Jag är visserligen 35 år och kan se saker lite annorlunda än någon som är 20 år. Men sskutbildningen är en utbildning jag är så glad att jag snart är färdig med även om jag är helt säker på att jag vill jobba med global hälsa senare. Men den gör har gjort- och gör mig till en bättre människa med nya synsätt.
Lycka till med studierna. Och hoppas att du också får perspektiv! ❤️
Tack! Jag tror att alla erfarenheter berikar.
Hej! Vet inte om du minns mig? Milo, var sjuksköterska på akutmottagningen i Huddinge, jobbade ibland med dig. Det ska bli spännande att följa dig igenom dina studier till sjuksköterska, hittills spännande reflektioner! Dock är det som en nagel i ögat på mig att det blir medialt när en läkare väljer att läsa till sjuksköterska, men det är flera sjuksköterskor hela tiden som går från sjuksköterska till läkare. Ingen skriver om det. Genom de faktum, så visar media samhällets bild av hur sjuksköterskor jobbar ”under” läkare och de innefattar då också lägre ”status”. Vilket är tråkigt. Man önskade att bilden av sjuksköterskan i Sverige liknade mer USA, där det anses vara en beslutsfattande viktig profession, vilket det är. Som krävs för att driva vården framåt.
Kan inte vänta att få höra mer kring dina reflektioner och tankar kring utbildningen!
Så klart jag minns dig! Jag förstår att det sticker i ögonen när det blir medial uppmärksamhet och det är också därför jag inte har velat medverka i intervjuer eller andra bloggar än min egen. Även om jag som läkare har arbetat för att skapa bättre förutsättningar för mina sjuksköterskekolleger, kommer jag aldrig kunna driva detta i egenskap av sjuksköterska av samma anledning.
Slöseri med kompetens och skattemedel + någon annan som skulle kunnat få den platsen. Väx upp och gör ditt riktiga jobb. Läsa omvårdnad och annat kan du göra på fritiden.
Vad menar du med ”göra på fritiden”? Jag arbetar ju som läkare samtidigt och läser just på min fritid.
Vilket oförskämt inlägg. Katrine väljer väl själv om hon ska skaffa sig fler utbildningar eller inte. Hon är både duktig, ambitiös, ödmjuk och lyhörd så jag ser det bara som positivt.
//Fd kollega från SöS-akuten
Är läkarstudent och har själv funderat på att gå KI:s ssk-program på distans. Har dock upplevt när jag har jobbat som usk, på förlossningsplaceringen, online och på kurs med deltagande från olika vårdyrken att det talas dåligt om läkare och det är det som avskräcker. Samtidigt har jag dock tyckt att det var väldigt givande med sommarvik som ssk i Norge och med ambulansmedåkning på akutkurser.
Kul att du redan nu exponerats för hur våra kolleger från andra yrken talar om läkare. Det är en viktig inblick i deras arbete och hur det påverkas av vad vi gör. Jag kan inte rekommendera att gå ssk-utbildningen parallellt (varför skulle du vilja det förresten?). Det är så mycket VFU att du inte skulle kunna avsluta dina medicinstudier i tid.
Halkade in på din blogg av ett bananskal och ville bara säga wow, vad grym du är som gör det här! Inte minst för att öka förståelsen och respekten för varandras yrkesroller. Jag tror som du att det här kommer absolut göra dig till en bättre läkare. Djupt imponerad av dig och ditt driv och hoppas att jag någon gång kommer få äran att arbeta med dig! Med vänlig hälsning, Lina Jo Linder specialistsjuksköterska inom anestesi och intensivvård
Hej! Tack för uppmuntran! Jag kanske kan få dig som handledare, om jag har tur : )
Intressant att läsa. Jag har precis gjort klart en arbetsstudie av sjuksköterskor med observation på bla akuten. Skickar den gärna till dig om du har lust att läsa och ge feedback. Du kan kontakta mig på e-post.
/Jonathan Borggren
Tack! Jag hittade den på din hemsida. Jag tror i och för sig att en del av även det patientnära arbetet kan automatiseras. Framför allt sker det ett stort dubbelarbete där sjuksköterskor och läkare pratar med patienter separat och dokumenterar i parallella processer.
Hej! Spännande att gå från läkare till sjuksköterska. Jag själv är sjuksköterska med intresse av att i framtiden läsa läkaren. Jag har en fråga som jag inte vet om du kan svara på. Min vän som också är sjuksköterska hävdar att man enbart kan ha en legitimation och att man förlorar sin sjuksköterskelegitimation om man ansöker om lärarlegitimation. Något om att du inte kan arbeta ”under din kunskapsnivå”, att du är för utbildad för att arbeta som sjuksköterska om du är läkare. Men jag kan inte hitta någon info om detta. Du som nu är läkare men läser sjuksköterska kanske har någon info angående om du kan plocka ut en sjuksköterskelegitimation, också, när du är klar?
Hej! Det finns inga sådana hinder. Däremot kan du inte arbeta som undersköterska när du är legitimerad sjuksköterska, eftersom du är bunden av din legitimation.