Hem > Uncategorized > Hellre tio akutbesök för mycket än ett för lite

Hellre tio akutbesök för mycket än ett för lite

Stockholmarna går mest till doktorn! 80-talisterna söker akuten som om det vore McDonalds! Folk ringer ambulans i stället för taxi!

Det verkar finnas en överkonsumtion av vård i allmänhet och akutsjukvård i synnerhet. Problemet är globalt, akutbesöken ökar över hela världen. NHS i England har till och med gjort en video som ska få de som söker i onödan att känna sig ansvariga för om en liten flicka dör.

Samtidigt får sjukvårdsrådgivningen kritik för att en man med hjärnhinneinflammation rekommenderas att inte söka akuten och senare dog. En döende, ung man förvägrades ambulans av SOS alarm.

Jag har redan i ett inlägg om sjukvårdsrådgivningen beskrivit hur deras bedömningar ibland resulterar i akutbesök som både patienten själv och alla på akuten tycker är onödiga. Men jag har också haft patienter med stora hjärtinfarkter som rekommenderats avvakta. Visst finns det patienter som söker för småsaker, men jag har sett ett barn som kunde ha dött av den blodförgiftning hon fick av sitt nageltrång. En ung kvinna låg hemma i en vecka med hög feber och njurbäckeninflammation. När hon blev svimfärdig varje gång hon reste sig upp kom hon in till akuten. Hon ville ju inte söka i onödan, sa hon.

Det måste vara låga trösklar in i akutsjukvården. Sjukvårdsrådgivningen ska inte vara rädda för att hänvisa patienter till akuten. Patienter ska inte dra sig för att ringa ambulans om de själva tror att de behöver akut hjälp. Men det går faktiskt att sortera inom den akuta vårdkedjan. Om sjuksköterskan på SOS alarm kan hänvisa patienten till annan vårdnivå är det bra. Men det är svårt. Den specialistkompetenta sjuksköterskan som kommer i ambulansen har betydligt bättre möjligheter att avgöra om patienten verkligen har behov av ambulanstransport. Men i nuläget har de inte befogenhet att neka att ta med någon till sjukhuset.

På samma sätt som det vore bättre att fler patienter fick en snabb bedömning av ambulanssjuksköterska, vore det bättre om vi på akuten hade specialistkompetenta sjuksköterskor som kunde göra den första bedömningen om patienten faktiskt behövde söka akut. Jag förstår inte varför det skulle vara kontroversiellt. Ingen tycker väl att det är märkligt att bli förlöst av en barnmorska som själv avgör om läkare behöver tillkallas. Rätt bedömning är rätt, oavsett vem som gör den.

De flesta patienter som kommer till akuten skulle ändå behöva träffa läkare. En svensk studie och flera internationella visar att majoriteten av akutbesöken inte är onödiga. Men det betyder inte vi behöver göra omfattande utredningar. Vi ska lägga mycket resurser på de svårast sjuka och då måste vi vara återhållssamma när vi kan. Lösningen ligger inte i att hålla patienterna borta genom att bygga hinder. Alla som tror sig behöva en akut bedömning kan få det av en akutkompetent läkare eller sköterska. Om vi använder resurserna väl.

Kategorier:Uncategorized
 1. sunnydaysandcoffeeinthemorning
  juni 6, 2012 kl. 7:27 e m

  Rubriken väckte mitt intresse, jag är ajälv en sådan som inte åker till akuten ”i onödan”, främst för att jag gissar att de flesta av mina besvär härleder till min panikångest, skulle inte förvåna mig om kommer jag ta fel på en hjärtinfarkt och en panikångestattack någon gång i framtiden (och jag söker inte vård för mina panikattacker)…

  Så är det för en ”psykstörd”…

  • juni 6, 2012 kl. 8:06 e m

   Tack för att du tar dig tid att kommentera. Panikångest är fruktansvärt, så det är fint att du vet hur du ska hantera det. Vetskapen om att det inte är något farligt, är viktig för att kontrollera ångesten, men ibland beror hjärtklappningen på något annat än panikångesten. Därför måste man känna att man är välkommen till akuten, när man inte känner igen symtomen.

 2. Petter
  oktober 2, 2012 kl. 7:25 e m

  ”specialistkompetenta sjuksköterskor som kunde göra den första bedömningen”, ja det är väl många akuter som praktiserar det (i alla fall utomlands), det kan väl inte vara helt omöjligt? När jag hör om akutläkare som tvingas konfrontera en hostande patient som har haft hostan ”sedan klockan sju ikväll” så blir jag ledsen. Och mest för att denne akutläkare på grund av fall som detta tycker att köande är av godo, för då går några av de fallen hem, som ändå skall självläka… Suck.

  • oktober 2, 2012 kl. 7:36 e m

   Tack för att du kommenterar! Sköterskor gör den första bedömningen, men får inte hänvisa patienten om de inte själva vill, i alla fall inte på mitt sjukhus.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: